Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Wolf Mini-Maze (titthåls-Maze)
 Björn botad med mini-maze
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2007/03/25 :  01:54:57  Visa profil  Svara med citat
(hämtat från en artikel av Åke Spross i UNT)

Under mer än fem år hade Björn Andersson återkommande attacker av förmaksflimmer. Efter titthålsoperationen i början av december är han fri från besvär. - Nu kan jag äntligen leva det aktiva liv jag vill leva igen, säger han.

Så länge han kan minnas har Björn Andersson varit mer än vanligt fysiskt aktiv, med träning var och varannan dag. För honom kom därför hjärtsjukdomen som en fullständig överraskning. Till skillnad från de flesta som har förmaksflimmer kände han till en början inte ens av hjärtklappningen. - Visserligen hade jag märkt att träningen inte gav de resultat jag väntat mig, men när pulsmätaren under ett cykelpass visade 220 trodde jag först att det var den det var fel på, inte mig, säger han.

Efter ett besök hos företagsläkaren och sedan en noggrannare undersökning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala fick han diagnosen förmaksflimmer. - Innan dess hade jag knappt hört talas om att det finns en sådan sjukdom. Nu fick jag veta att det var den som gjort att orken blivit sämre eftersom hjärtat inte jobbar lika effektivt under flimmeranfallen, säger Björn Andersson.

Under de följande åren prövade han flera olika läkemedel, som används för att minska risken för nya attacker av förmaksflimmer. Under en period fungerade de rätt bra, men sedan kom flimmerattackerna tillbaka. - Jag vet inte hur många gånger jag var tvungen att åka akut till Akademiska sjukhuset för att få behandling med en elstöt för att få tillbaka hjärtat i normal rytm, säger Björn Andersson.

För drygt två år sedan genomgick han ett specialingrepp med katetrar vid sjukhusets arytmilaboratorium. De flesta som får kateterbehandlingen blir botade, men för Björn Andersson gav den bara begränsad effekt. Han måste fortsätta att äta flera mediciner, för att motverka uppkomsten av flimmerattacker och minska påfrestningarna på hjärtat. - Med medicineringen kunde jag hålla en låg och fin puls, men samtidigt gjorde den att jag kände mig totalt vingklippt. Jag orkade just ingenting, säger Björn Andersson.

Allteftersom tiden gick ställde han in sig på att så småningom genomgå en större öppen hjärtoperation mot förmaksflimmer. - När man in höstas ringde från sjukhuset och frågade om jag redan nu ville testa den nya typen av titthålsoperation tackade jag ja direkt. Jag var ju redan helt inställd på att bli opererad och att det här var ett mycket mindre ingrepp gjorde inte saken sämre, säger Björn Andersson.

Torsdag 8 december gjordes den sex timmar långa titthålsoperationen vid Akademiska sjukhusets thoraxkirurgiska klinik. - Som gammal ingenjör tyckte jag att det var särskilt intressant att få se alla fantastiska apparater i operationssalen innan jag fick narkos och somnade, säger Björn Andersson.

Efter en vecka på sjukhuset var han tillräckligt pigg för att skrivas ut och återvända till hemmet i Tierp. - Den här gången verkar allt att ha fungerat. Efter operationen har jag inte haft några känningar av nya flimmerattacker och orken har blivit allt bättre, säger Björn Andersson. Också efterkontrollerna på sjukhuset i Uppsala visar att allt fungerat bra. För en månad sedan fick Björn Andersson därför sluta ta en blodförtunnande medicin, som han under många år behövde för att förhindra uppkomsten av blodproppar i hans flimrande förmak.

- Jag har börjat träna så smått igen i träningsrummet hemma i källaren och två gånger i veckan åker min fru och jag till Uppsala och dansar. Förra veckan åkte vi skidor i Italien. Det känns verkligen som att livet kommit tillbaka, säger han.
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000