Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Tippbräda
 "Tippbrädan som slår ut alla hjärtmediciner"
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2006/07/30 :  00:23:27  Visa profil  Svara med citat
Universitetssjukhuset i Lund slog världen med häpnad 2002, med sin "tippbräda" mot förmaksflimmer. Fanns det nu hopp? Knappast har det visat sig i efterhand.

Tippbrädan som slår ut alla hjärtmediciner
Ur Nyhetsbrev 1-2002 :

Akutens nya tippbräda visar vägen mot revolutionerande behandling av förmaksflimmer. När patienten vänds upp och ned försvinner flimret.
Metodens effekt på hjärtmuskeln tycks vara tre gånger så effektiv som traditionell medicinsk behandling.

Förmaksflimmer är en typisk anledning att besöka akutens medicinavdelning.
- Många patienter beskriver symtomen som om hjärtat är på väg att spränga bröstkorgen, säger Max Ingemansson, överläkare på akuten.
De kommer till sjukhuset med en puls på 150-200 slag i minuten, kraftigt allmänpåverkade, ofta med bröstsmärtor och tecken på hjärtsvikt. Symtomen ger svår ångest och för tidigare hjärtsjuka är risken för hjärtinfarkt stor. Om de får behandling inom 48 timmar finns det chans att helt häva arytmin. Om flimret pågått i mer än 16 veckor går de knappast att bli kvitt besvären. Omkring 100.000 svenskar lider av ständig förmaksflimmer, ungefär lika många har attackvisa besvär i perioder. Av dessa blir många i sin tur kroniskt sjuka.

Det som drabbat dem är att deras eget autonoma nervsystem satts ut spel. Med akutens nya tippbräda sparkas det i gång på nytt.

- Vi stimulerar dels det sympatiska nervsystemet, som frisätter adrenalin och piskar på hjärtat, dels det parasympatiska, som bromsar, säger Max Ingemanson.
Ämnet är elektrofysiologi, målet att återställa patientens normala hjärtrytm.

Först placeras patienten i viloläge på tippbrädan. Efter tio minuter reses han upp i 80 grader under lika lång tid. Då irriteras sympatikusnerven. Efter ytterligare tio minuter i viloläge tippas patienten bakåt 30 grader. Under de följande tio minuterna aktiveras vagusnerven i det parasympatiska nervsystemet. Patienten övervakas under hela processen av EKG.

Hittills har 18 patienter på universitetssjukhusets akutmottagning behandlats med tippbräda. Hälften har kunnat gå direkt hem befriade från symtom.

De slipper att läggas in på vårdavdelning och behöver inte blodförtunnande medel och rytmreglerande medicin. De har dessutom sluppit ångestframkallande behandling med elkonvertering (elektrisk stöt på bröstet) under narkos.

- Kroppen har en överlägsen förmåga att på egen hand sätta i gång oerhört potenta farmakologiska processer, säger Max Ingemansson.

Det kunde han visa även i sin doktorsavhandling (Cellular electrophysiological modulation in chronic atrial fibrillation) som fick 1998 års Crafoordpris för årets bästa avhandling. Tippbrädan är en logisk fortsättning på de elektrofysiologiska slutsatserna i avhandlingen. I större skala kan den komma att förhindra ett oerhört lidande för tiotusentals hjärtsjuka och spara stora resurser åt sjukvården.

Tommy

Sweden
27 inlägg

Postat - 2006/09/28 :  16:47:53  Visa profil  Svara med citat
Jaja, vad ska man säga?

En detalj, bara för att lugna de som ännu aldrig elkonverterats: "De har dessutom sluppit ångestframkallande behandling med elkonvertering (elektrisk stöt på bröstet) under narkos." är en mening som i mitt tycke är mer ångestframkallande i sig än någon konvertering jag varit med om.

När man är alldeles matt i kroppen, darrig och förtvivlat trött på ett hjärta som retas med en är det en befrielse att sova en liten stund och vakna med ett lugnt och harmoniskt hjärta som tickar i sakta mak. Ångest? Nej, befrielse. I alla fall för mig.
Gå till toppen av sidan
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000