Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Allmänt
 Hur påverkar förmaksflimret Ditt vardagsliv?
 Kortison och FF
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

LillaHjärtat

Sweden
3 inlägg

Postat - 2016/05/11 :  11:46:39  Visa profil  Svara med citat
Först av allt vill jag tacka för det här forumet. Det har varit väldigt värdefullt att läsa era inlägg och känna igen mig (Fysisk aktivitet kan häva flimret. Kyla och fysisk ansträngning kan sätta igång det. Försöken att kartlägga orsaker utan framgång. Frustrationen)!

Men en fråga har jag inte fått något svar på: Har någon annan märkt att kortison kan ha en inverkan på flimret? Jag tänker mig att en inflammation i kroppen kan bidra till flimmer och att det kan förklara att mitt flimmer blev mycket bättre när jag åt kortison på grund av en inflammation i sköldkörteln?

Jag har haft flimmerepisoder minst 6-7 år men diagnos ställdes av en slump först förra sommaren vid en rutinkontroll. Episoderna hade tidigare kommit några gånger per år och jag hade mer eller mindre ignorerat dem och gått till jobbet som vanligt. Är lång och smal och van vid att då och så känna mig svimmfärdig så jag kämpade på och släpade mig fram. Det gick ju över efter något dygn ...

Sedan dess har det tyvärr blivit helt outhärdligt. Har haft 23 episoder på nio månader. Ett tag varannan dag. Läkarna trodde först att de kunde bero på att jag hade en så kallad subakut thyriodit (inflammation i sköldkörteln) som gjorde att den läckte ut hormoner som piskade igång hjärtat. Men sköldkörteln läkte ut redan i december och jag har fortfarande problem med flimmer trots medicinering med Multaq och Seloken.

Under de två perioder under hösten när jag åt kortison för att hjälpa sköldkörteln att läka hade jag perioder på sex respektive fyra veckor när jag inte hade något flimmer. Så länge har jag inte varit bra någon gång utan kortison under det senaste året!

Efter att jag framfört teorin om att eventuella andra inflammationer i kroppen skulle kunna påverka flimret var min allmänläkare bredd att skriva ut kortison under en kort period för att "testa allt". Hjärtläkaren tyckte inte att det var en bra idé. Jag är fortfarande intresserad av att prova. Därför vore det intressant att höra om någon annan har liknande erfarenheter.

Viktoria

Född 71. Diagnostiserad med paroxysmalt FF sommaren 2015 (hade haft det i 6-7 år innan utan diagnos). Behandlats med Bisoprolol, sedan Metoprolol upp till 150 mg/dygn. Nu Multaq plus Seloken.

petergustaf

Germany
1453 inlägg

Postat - 2016/05/11 :  13:11:01  Visa profil  Svara med citat
Viktoria !

Jag var redan av med mitt flimmer när jag pga gikt (skratta inte ! ) tog kortison.
Så jag kan inte uttala mig !
Men jag har prövat allt som inte var fastskruvat och ofta tyckt mig märka en viss förbättring. I början.
För att jag VILLE märka en förbättring.
Jag TROR att dina märkta förbättringar nog är av samma karaktär, alltså att du VILL att eländet ska bli bättre.

Med 23 episoder på nio månader är du en tämligen framskriden flimrare.
Mitt sista flimmerår (2008) hade jag 43 episoder på fem månader (januari-maj) så du har dock lite luft uppåt.
Min topp var på 24 episoder bara i februari.
Knappt var en episod överstökad så kom nästan genast rädslan för nästa.

Börja prata om ablation med din läkare !

Peter, uppmuntrare

__________________________________________________________________________________________________________________
Född -47; f.d. paroxysmal flimrare 1987-20080604 (ablation), med självkonverteringsförmåga och joggarambition
Diuretikum + Statin + Allopurinol
Donator !
Gå till toppen av sidan

LillaHjärtat

Sweden
3 inlägg

Postat - 2016/05/14 :  13:18:55  Visa profil  Svara med citat
Peter

Tack för ditt svar. Ser att Håkan på ett annat ställe skriver att inflammation kan bidra till FF och det är också min uppfattning efter att ha läst allt jag kan hitta på nätet under de senaste nio månaderna Därav tror jag att det är lite mer än önsketänkande.

Kortison är ju också ett slags "uppåttjack" och jag mådde väldigt bra när jag tog det. Utesluter inte att en kropp (och därmed ett psyke) som mår bra bidrar till minskat FF. Alla läkare jag talat med är helt eniga om att stress bidrar till FF och en ständig inflammation (jag har endometrios) som leder till nedsatthet är i mitt fall något som bidrar till stress. Känner jag mig frisk och stark är det däremot mindre troligt att jag får FF.

Att medicinsk yoga hjälper vid paroxysmalt FF verkar ju vara på väg att bli vedertaget i och med resultaten på KI och Danderyd. Har gjort det programmet som de använder och det går helt och hållet ut på att lugna nervsystemet.

Jag tror helt enkelt att allt hänger ihop .... Tyvärr är de flesta läkare i Sverige väldigt specialiserade och har svårt att se samband.

Med detta inte sagt att jag inte håller med dig om att ablation i slutändan nog är det enda som verkligen hjälper!

Viktoria

Född 71. Diagnostiserad med paroxysmalt FF sommaren 2015 (hade haft det i 6-7 år innan utan diagnos). Behandlats med Bisoprolol, sedan Metoprolol upp till 150 mg/dygn. Nu Multaq plus Seloken.
Gå till toppen av sidan
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000