Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Kateterablation
 Min tredje ablation - erfarenheter och tips
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2016/10/10 :  10:22:49  Visa profil  Svara med citat
Jag abladerades 2004 och 2005 och var ganska befriad från flimmer och fladder i bortåt 8 år om jag nu minns rätt.

Efter hand förvärrades besvären och fladdret blev nästan permanent.

Så hösten 2015 var det dags för ablation nummer tre. Och döm om min förvåning när abladören var densamme som 2005. Tiden står still!

Jag fick förstås genomgå en TEE med sond i matstrupen. Som vanligt bad jag om maximal bedövning / lugnande för att slippa lida. Och jag tror faktiskt att jag somnade. Om inte så var jag i alla fall så borta att jag inte mindes något alls. Jag bad att få reda på vad jag hade fått i mig och vilken dos för att kunna berika andra med den kunskapen. Givetvis hittar jag inte lappen när jag nu skriver detta

Ablationen gick ganska snabbt vad jag kan minnas. Runt tre timmar tror jag. Abladören kunde berätta att alla fyra lungvenerna "läckte" pulser varför han ånyo isolerade dem. Dessutom gjorde han en linje i höger förmaket mot fladdret.

Tack och adjö och till avdelningen. Där man förstås antas kunna ligga blixtstilla under flera timmar så att det inte börjar blöda. Och det kunde jag 2004 och 2005. Men numera är jag en gammal gubbbe med artros i ländryggen och det gör olidligt ont att stå eller ligga still. Jag bad om smärtstillande och fick något som inte hjälpte. Jag borde propsat på flytande morfin eller liknande. Men det har jag begripit först senare.

Tips: skall Du abladeras och får ont om Du ligger still, ta upp problemet med läkaren på ett tidigt stadium (innan inläggning).

Eftersom jag hade för ont för att ligga still så blödde jag som en gris ur ljumsken. Gång på gång. Samma problem hade min rumskompis så det var livlig trafik hela natten. Till dess ett biträde röt till till någon läkare och vi fick en effektiv bot mot blödningarna. Vi fick ett antal sprutstick runt såret i ljumsken. Det var en blandning av adrenalin och något annat som jag skrivit upp på lappen jag inte hittar Så Ni som råkar ut för blödning ur ljumsken. Propsa på dessa sprutstick!

Det handlingskraftiga biträdet berättade att hon föreslagit att alla rutinmässigt skall få dessa effektiva stick men inte fått gehör. Det var en dam med ruter i. Men hon var så trött på yrket att hon skulle börja som flygvärdinna veckan därpå Up, up and away!

Nu har jag äntligen uppfyllt mitt löfte att avrapportera ablation nummer 3. Resultatet är över förväntan. Efter ett år har jag inte känt ett enda felslag i hjärtat. Vid uppföljande besök ville kardiologen hänga på mig ett 24-timmars EKG. Men jag tackade nej. Jag är så innerligt trött på hela temat. Och som han vänligt sade, det accepterar vi givetvis. - Det är Du som bestämmer. Lyhört och bra. Tack!

Flimrare sedan 1990-talet. Ablationer 2004, 2005 och 2015. Tar fortfarande Eliquis blodförtunning samt betablockeraren Seloken. Kommer väl att fasas ut framöver om allt går vägen.

Gillar Du forumet? Du kan hjälpa till: http://xn--frmaksflimmer-imb.se/help.asp

Ropen skalla: ablationer åt alla

eroten

Australia
247 inlägg

Postat - 2016/10/11 :  02:40:10  Visa profil  Svara med citat
Hejsan!
Helt fantastisk berättelse Håkan! Bra, efter 3 ablationer sen 2005, och nu efter 1 år ser det bra ut, hjärtat i alla fall!
Det ger mig mod, tror jag, eftersom nu har jag en tid hos en specialist, Paul Spark, gissa vilket bra namn det är på en electrophysiologist! En abladör kanske det heter på svenska?
http://www.melbourneheartrhythm.com.au/people/cardiologists/35-paul-sparks, bifogar en link.
Innan dess skall jag förstås ha en ultraljud av hjärtat, men sen träffar jag mannen.
Vid det här laget har jag hunnit bli 72 och haft Paroxysmal AF sen feb 2005, men de sista 6 månaderna har jag haft lika många el.konverteringar som de andra 10 åren tillsammans.

Jag behöver få höra mer ifrån de som har blivit bra efter en ablation, kryo eller värme?
Eller måste det alltid ske flera?
Jag fattar att kanske de som har bara behövt 1 inte finns mer på forumet av det enkla skälet att 1 räckte!
Usch ja, något måste hända. Jag självkonverterar ju inte alls, så det hela är mer än oroligt - svårt att planera, vara orolig......

eva

07.02.05 första episoden av FF, el.konv., Paroxysmal. 2x40 mg Sotalol, Aspirin, 0.5 mg Lexapro. Symptomfri tills 8 juni 2009 - andra konv. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 2.2.2011, 3.e elkonvert. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 15.8.12, 4 elkonverteringen. Meds.enl.tid. En till gång nyligen, juli 2013. Kom till sjukhus, inte mitt vanliga, var så skraj att jag självkonvertera för första gången någonsin!
Sen dess blev det en lång paus, 2,5 år, och efter en total hip replacement 06-15 fick jag akut AF, och ytterligare en gång igen nu senast i mars! Sen mars ytterligare 3 DCR konverteringar! Ändrad meds, nu 80mg morg och kväll Sotalol!
Gå till toppen av sidan

petergustaf

Germany
1436 inlägg

Postat - 2016/10/11 :  17:49:01  Visa profil  Svara med citat
@Håkan !
"Nu har jag äntligen uppfyllt mitt löfte att avrapportera ablation nummer 3. Resultatet är över förväntan."
Bra att höra ! Nu hoppas jag att dina övriga "småproblem" också lägger sig

@Eva !
"Jag behöver få höra mer ifrån de som har blivit bra efter en ablation, kryo eller värme?!"
Till tjänst !
Vad vill du höra ?
Hos mig var det kryo-varianten och efter nästan sex timmar på britsen så var det BRA !
Inga smärtor, bara en dov känsla vid varje köld-laddning.
Men: TRÄSMAKEN ! Här håller jag helt med Håkan och detta utan artros i varken länd eller ryggen !
Jag blödde inte nämnvärt men OK, ljumsken var delvis regnbågsfärgad i någon vecka.

" ... de sista 6 månaderna har jag haft lika många el.konverteringar som de andra 10 åren tillsammans."
DET förstår jag för flimmerkurvan är en asymtotisk kurva mot evigheten. Eller så ungefär. Kontentan är att flimmern alltid kommer oftare. Och oftare.
Här hjälper bara: Ablation !
Som också i långa loppet blir billigare än "livslång medicinering".
Jag närmar mig nu med stormsteg tidpunkten när den fiktiva Tambocorkostnaden plus diverse extras överstiger OP-kostnaden !

Lycka till !
Peter

__________________________________________________________________________________________________________________
Född -47; f.d. paroxysmal flimrare 1987-20080604 (ablation), med självkonverteringsförmåga och joggarambition
Diuretikum + Statin + Allopurinol
Donator !
Gå till toppen av sidan

eroten

Australia
247 inlägg

Postat - 2016/10/12 :  01:14:23  Visa profil  Svara med citat
ok, känns redan bättre! Tack.
Mao, peter, du har bara abladerats en gång? Var det då en slags standard kryo PVI som gjordes? Eller vet EP, elektrofysiologen, precis var detta paroxysmala FF sitter? Och därför fryser ut det? Kan det vara ett så specifikt ingrepp? Nja?
Vi vet ju efter många år och detta forum hur många olika varianter av FF som vi har, eller hur?
Är det orsaken till att flera får genom gå proceduren flera ggr?
Nåja, jag försöker ta fram frågor till jag ser Paul Sparks. Här är det han som troligtvis också använder sig av kryo metoden eftersom den anses mycket bra för patienten. Jag kommer också att sövas ned för ingreppet, tror jag.
Mitt mål vet jag.
Det är att kunna gå till sängs utan att vid vart tillfälle jag vaknar upp tro att jag är i FF!
Kanske hör det till åldrandet, men jag upplever de sista 18 månaderna som mitt liv sitter i kläm.
[:( Jag vet att det finns många som är i en sämre situation än jag, och därför skall jag inte klaga, och speciellt inte just nu eftersom jag har ett par månader framför mig som jag kan se fram mot.
eva

07.02.05 första episoden av FF, el.konv., Paroxysmal. 2x40 mg Sotalol, Aspirin, 0.5 mg Lexapro. Symptomfri tills 8 juni 2009 - andra konv. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 2.2.2011, 3.e elkonvert. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 15.8.12, 4 elkonverteringen. Meds.enl.tid. En till gång nyligen, juli 2013. Kom till sjukhus, inte mitt vanliga, var så skraj att jag självkonvertera för första gången någonsin!
Sen dess blev det en lång paus, 2,5 år, och efter en total hip replacement 06-15 fick jag akut AF, och ytterligare en gång igen nu senast i mars! Sen mars ytterligare 3 DCR konverteringar! Ändrad meds, nu 80mg morg och kväll Sotalol!

Ändrad av - eroten den 2016/10/12 01:15:30
Gå till toppen av sidan

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2016/10/12 :  09:08:10  Visa profil  Svara med citat
Eva,

Jag har tittat till Paul Sparks. Du får börja med att byta ut hans frisör och donera en kam till honom Hans efternamn för tankarna till en radiotelegrafist eller bödel (elektriska stolen)

Vad gäller cryo vs rf, se http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1602014#t=article Medförfattare är Dr Kuck som Peter känner till om jag minns rätt!

Sammanfattningsvis kan man väl säga att metoderna är ungefär likvärdiga med cryo kräver högre röntgendoser för att styra katetrarna. Åtminstone när deras artikel skrevs. Men eftersom doserna är otroligt låga så spelar det ingen roll! Tidigare gav rf ablationer mindre återfall men cryo har säkert gått framåt.

Jag tror att cryo förmodligen främst används just vid första ablationen eftersom det finns fiffiga katetrar just för att enkelt isolera lungvensöppningarna. Och cryo är kanske marginellt säkrare vid "knepiga" ställen som lungvensöppningarna.Men förmodligen långsammare. Men det är mina egna funderingar.

Jag "brändes" med rf alla tre gångerna och trivdes med.

Varför får en del av oss göra om ingreppet? Jag skulle säga att våra vävnader är levande vävnader och därför går sin egen väg ibland. Alla fyra lungvener hade börjat läcka pulser hos mig, ärren hade alltså delvis "läkts". Ibland har abladören missat att täcka alla signalvägar och lämnat en lucka. Då får man förstås ny problem ganska omedelbart.

Lycka till, Eva!

HåkanFlimrare sedan 1990-talet. Ablationer 2004, 2005 och 2015. Tar fortfarande Eliquis blodförtunning samt betablockeraren Seloken. Kommer väl att fasas ut framöver om allt går vägen.

Gillar Du forumet? Du kan hjälpa till: http://xn--frmaksflimmer-imb.se/help.asp

Ropen skalla: ablationer åt alla
Gå till toppen av sidan

petergustaf

Germany
1436 inlägg

Postat - 2016/10/12 :  09:15:53  Visa profil  Svara med citat
"Var det då en slags standard kryo PVI som gjordes?"

Eva !
Uj, svår fråga ! Eller riktigare sagt: "lätt fråga men svårt svar !".
Men tippar att det var ett slags utvidgat kryo PVI, där man ständigt prövade efter möjliga läckage ? Jag menar: SEX timmar !!!
Och jag var nog inte helt mottaglig för all information och inte beredd på så svåra frågor åtta år efter ingreppet.
Jag tror att orsaken till multipla ablationer är att man inte kapat alla läckage vid tidigare ingrepp.
Alltså inte att det finns många olika typer av FF.
OBS: Jag är inte läkare utan detta är rena lekmannatankar.

Hos mig motiverades kryo-metoden med att "den är skonsammare !"

"Det är att kunna gå till sängs utan att vid vart tillfälle jag vaknar upp tro att jag är i FF!"
Oj, vad jag känner igen denna känslan !!!

Allt blir bra !

Peter

__________________________________________________________________________________________________________________
Född -47; f.d. paroxysmal flimrare 1987-20080604 (ablation), med självkonverteringsförmåga och joggarambition
Diuretikum + Statin + Allopurinol
Donator !
Gå till toppen av sidan

petergustaf

Germany
1436 inlägg

Postat - 2016/10/12 :  09:41:09  Visa profil  Svara med citat
"Medförfattare är Dr Kuck som Peter känner till om jag minns rätt!"

Bäste Håkan, missade här att du också anmält dig. Sorry !
Jo, det stämmer.
Jag läste om Dr Kuck i väntrummet hos min husdoktor för 15 (?) år sedan, förmodligen när jag var på besök i flimmerangelägenhet.
Han är "ablationspionär" här nere.
Minns att när han själv hade flimmer lät han utföra ingreppet hos Dr. Haïssaguerre (nej, visste inte hur det stavas utan fick googla !) i Bordeaux.

Peter

__________________________________________________________________________________________________________________
Född -47; f.d. paroxysmal flimrare 1987-20080604 (ablation), med självkonverteringsförmåga och joggarambition
Diuretikum + Statin + Allopurinol
Donator !
Gå till toppen av sidan

eroten

Australia
247 inlägg

Postat - 2016/10/13 :  02:00:33  Visa profil  Svara med citat
Håkan och Peter,

Det känns bättre redan! Alla era positiva kommentarer hjälper fantastiskt. Peter det är första gången som jag fått höra att en exFFare har haft samma tankar inför sänggåendet!
Det är ju verkligen snarlikt tortyr!

Jag vet att jag frågade svåra frågor och sådana som kanske inte heller har några "riktiga" svar, men uppskattar det ni sagt.
Håkan, Paul Sparks har ett toppennamn för det han gör tycker jag. Här kallas en elektriker ofta "sparkies".

En sista fråga, kanske för naiv, men syns felet innan det bränns bort? Eller antar man att här borde det röra sig om!!
6 timmar Peter låter ju verkligen hemskt, när det gäller träsmaken i alla fall! Var du bedövad, har redan glömt om du sa det.
Killen i frankrike har min kardiolog träffat när han kombinerade work and pleasure semester där för många år sen nu. Kul, världen är inte allt för stor när det gäller vissa saker, eller hur?

Tror jag börjar packa resväskan, hej
eva

07.02.05 första episoden av FF, el.konv., Paroxysmal. 2x40 mg Sotalol, Aspirin, 0.5 mg Lexapro. Symptomfri tills 8 juni 2009 - andra konv. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 2.2.2011, 3.e elkonvert. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 15.8.12, 4 elkonverteringen. Meds.enl.tid. En till gång nyligen, juli 2013. Kom till sjukhus, inte mitt vanliga, var så skraj att jag självkonvertera för första gången någonsin!
Sen dess blev det en lång paus, 2,5 år, och efter en total hip replacement 06-15 fick jag akut AF, och ytterligare en gång igen nu senast i mars! Sen mars ytterligare 3 DCR konverteringar! Ändrad meds, nu 80mg morg och kväll Sotalol!
Gå till toppen av sidan

petergustaf

Germany
1436 inlägg

Postat - 2016/10/13 :  15:33:14  Visa profil  Svara med citat
"Peter det är första gången som jag fått höra att en exFFare ..."

Eva !
Ja egentligen var det huvudsakligen som FFare som tankarna kom men även i början som ExFFare ...
Tills man vande sig vid normaltillståndet.

"En sista fråga, kanske för naiv, men syns felet innan det bränns bort? Eller antar man att här borde det röra sig om!!"
Menar du "läckaget" ?
Man berättade att man körde "trial-and-error", alltså att man släppte iväg impulser på olika ställen och kollade om de slank igenom.
Och i så fall åtgärdade.

"Var du bedövad ?"
Definitivt ! Men jag tvivlar att bedövningen hjälpte mot träsmak !

Peter

__________________________________________________________________________________________________________________
Född -47; f.d. paroxysmal flimrare 1987-20080604 (ablation), med självkonverteringsförmåga och joggarambition
Diuretikum + Statin + Allopurinol
Donator !
Gå till toppen av sidan

eroten

Australia
247 inlägg

Postat - 2016/10/14 :  02:01:03  Visa profil  Svara med citat
Prima!
Peter!
Det var dylikt svar jag väntade mig, så det är bra.
Tack, tack.
Som sagt nu får jag vänta ett tag till och hoppas det går vägen.

Håkan!
http://www.vcscardiology.com.au/cardiologists/dr-paul-sparks
Eventuellt ser Paul Sparks lite bättre ut här! De ggr jag sett honom på sjukhuset när han har pratat med medpatienten i rummet har han alltid operationsmössa på sig!!!
Snart får jag se om han behöver en kam fortfarande!

Nu säger jag bara en natt till - och sen flyger vi norr mot värmen!!!

eva

07.02.05 första episoden av FF, el.konv., Paroxysmal. 2x40 mg Sotalol, Aspirin, 0.5 mg Lexapro. Symptomfri tills 8 juni 2009 - andra konv. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 2.2.2011, 3.e elkonvert. Meds.enl.tidigare. Symptomfri tills 15.8.12, 4 elkonverteringen. Meds.enl.tid. En till gång nyligen, juli 2013. Kom till sjukhus, inte mitt vanliga, var så skraj att jag självkonvertera för första gången någonsin!
Sen dess blev det en lång paus, 2,5 år, och efter en total hip replacement 06-15 fick jag akut AF, och ytterligare en gång igen nu senast i mars! Sen mars ytterligare 3 DCR konverteringar! Ändrad meds, nu 80mg morg och kväll Sotalol!
Gå till toppen av sidan
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000