Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Tippbräda
 "Tippbrädan stjälpte omdömet"
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2006/07/30 :  00:28:32  Visa profil  Svara med citat
Tippbrädan sågas i följande svidande ledare av Mårten Rosenquist, vetenskaplig sekreterare, Svenska Kardiologföreningen.

Förtroendet mellan läkare och patienter har sannolikt rubbats:

Flera medieundersökningar har visat att medicinska nyheter är ett av de ämnen som allmänheten prioriterar högst. De flesta större tidningar, radio och TV har ofta (men långt ifrån alltid) speciella journalister som ägnar sig åt att bevaka medicinska nyheter.

Många forskare och läkare har också insett betydelsen av att kommunicera sina forskningsresultat genom att använda nyhetsmedia som megafon. På så sätt kan man förstärka sitt budskap, skapa uppmärksamhet kring sin person, öka möjligheterna för att få anslag med mera.

I denna situation faller ett stort ansvar på såväl forskare som journalist. Uppgifterna måste vara korrekta, får inte inge falska förhoppningar eller skrämmas (typ larmrapporter om potatischips), eventuelle intressekonflikter måste redovisa och så vidare. Tyvärr är detta inte alltid fallet. Låt mig lämna ett exempel:

Den 24 februari 2002 publicerar Dagens Nyheter på framträdande nyhetsplats en artikel med rubriken "Tippbräda häver hjärtflimmer". I artikeln redogör en kollega för sin nya teknik att behandla förmaksflimmer med en specialkonstruerad tippbräda som enligt artikeln i en "pilotstudie" hjälpt 18/20 patienter med flimmerattacker.

Denna artikel har haft ett enormt genomslag. Den har refererats i ett flertal andra media inklusive Hjärt-Lungfondens tidskrift! Många kollegor har blivit nedringda av patienter med flimmer som velat bli remitterade för denna behandling. Vissa patienter har till och med konstruerat egna tippbrädor för att själva kunna behandla sina attacker. Via en hemsida har en tippbräda för behandling av förmaksflimmer erbjudits till försäljning.

Vid närmare granskning av informationen kring denna behandling framkommer att data är ganska få. Det verka mest röra sig om enstaka patienter som behandlats, kontrollgrupp saknas och resultaten från pilotstudien har ej publicerats.

Det finns således anledning att konstatera dels att det vetenskapliga underlaget för behandling med tippbräda vid förmaksflimmer saknas, dels att konsekvenserna av DN-artikeln är olyckliga. Patienter har ingetts falska förhoppningar, kollegor har påtvingats onödigt extra arbete och förtroendet mellan läkare och patienter har sannolikt rubbats. Det är viktigt att understryka att en stor del av ansvaret här också faller på DN-journalisten som inte kontrollerade sin källa bättre samt underlät att inhämta en "second opinion".

Det finns även exempel där kollegor på ett okritiskt sätt i media marknadsför resultat från läkemedelsstudier. Det är oerhört viktigt att man redovisar sina kommersiella bindningar till det aktuella företaget när man uttalar sig i sådana sammanhang. De flesta medicinjournalister tycker det är självklart att en intervjuad läkare får granska text innan publicering just för att undvika fel, som är lika pinsamma för journalisten som för läkaren.

Det är väsentligt att medicinska nyheter uppmärksammas. Det är lika viktigt att det som skrivs är korrekt. Denna uppfattning delas också av seriösa medicinjournalister.

Vi har som läkare och forskare ett stort ansvar att medverka till att detta också sker.
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000