Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Alternativa behandlingar
 Förmaksflimmer kan ge klaffläckge med tiden
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

sepnur

Sweden
11 inlägg

Postat - 2017/03/03 :  17:11:45  Visa profil  Besök sepnur's hemsida  Svara med citat
Förmaksflimmer har jag nog haft hela livet. Undersöktes för det av en läkare för första gången när jag var vid tonåren (runt 1960), för att jag hade fått hjärtklappning och höll på att svimma. Jag hade haft sådana anfall förut, men då bjöd de vuxna bara kamfer som var standardmedicin för allting med hjärtat. Man visste inget om förmaksflimmer då, utan läkaren kallade det takykardi.

Hjärtklappning och flimmer är inte samma sak, förresten, men om man har flimmer får man lättare hjärtklappning, dvs. hjärtat slår snabbt och oregelbundet. Jag har förmaksflimmer (FF) nu också men hjärtat slår ganska lugnt, 55 slag i minuten just nu. Helt ok vilopuls säger min hjärtspecialist i Ersta sjukhus. Jag har diverse mediciner bl.a. Metoprolol och Digoxin för att hålla pulsen nere och slippa snabb puls (dvs. ”hjärtklappning”). Pulsen är något oregelbunden för att styrning från sinusknutan saknas. Men AV-noden klarar att hålla ingång hjärtat ändå.

Jag lider inte av min FF, det är normalläget för mig. Ablation har jag diskuterat med olika hjärtläkare, men alla har varit eniga om att det knappast kan hjälpa i ett så långvarigt tillstånd. Vad är problemet egentligen, om jag ändå har vant mig vid min FF? Jo, klaffarna läcker, både Mithral och Tricuspidus. Läckan och bakåtflödet har med åren vuxit och är nu så stor att jag har kronisk hjärtsvikt. Inte direkt invalidiserande ännu, men illa nog. Och nu ska jag opereras. Det är öppningarna som är för stora och klaffarna förmår inte täcka dem. Förmaken är kraftigt förstorade, vilket eventuellt är orsaken till det.

Jag talade med kirurgen på KS i går. Man ska försöka i första hand göra klaffplastik med minimal invasiv operation (mellan revbenen), om det går. Annars går man över det öppenhjärtoperation (klyver bröstbenet). Med förberedelse att byta till mekaniska klaffar om reparationen av de egna klaffarna inte lyckas. (Det blir en överraskning när jag vaknar i hjärtintensiven.) Flimmer går ingenting att göra åt i mitt fall, det får jag leva med. Jag talade sedan med en biträdande läkare. Jag oroade mig mycket om hur dålig och i behov av hjälp jag är efter operationen, men läkaren viftade bort det. Det fixar sig fort och snart är jag i full träning. Klaffpatienter brukar bli så pigga efteråt. Det lät närmast som jag skulle kunna ta maratonlöpning i programmet... Väntar med spänning ...

Man född 1947, haft kronisk FF hur länge som helst utan större fysiska besvär.

petergustaf

Germany
1436 inlägg

Postat - 2017/03/04 :  09:52:46  Visa profil  Svara med citat
Sepnur !

Lycka till !

När jag var aktiv paroxysmal flimrare konstaterades "läckande klaffar".
Jag tror mig minnas att man skyllde på flimret.
Skulle vara intressant att veta om nästan nio års flimmerfrihet har fått förmaket att minska i storlek så att klaffläckaget har gått tillbaka ?
Åtminstone lite ?

Peter

__________________________________________________________________________________________________________________
Född -47; f.d. paroxysmal flimrare 1987-20080604 (ablation), med självkonverteringsförmåga och joggarambition
Diuretikum + Statin + Allopurinol
Donator !
Gå till toppen av sidan

sepnur

Sweden
11 inlägg

Postat - 2017/03/12 :  17:28:40  Visa profil  Besök sepnur's hemsida  Svara med citat
Opererades i måndags, nu i ReHab. Klaffarna täta. Viss flimmer kvarastår säger kardiologen, och att det kan ta flera veckor innan det stabiliserar sig och först då ser vi hur det blev med flimret. Kirurgen hade ju påpekat att de inte ska försöka göra något åt flimret utan koncenterar sig på klaffläckagen. (Klaffläckage underhåller ju också flimmer så det är en ond cirkel.) Nu när läckan är borta borde det finnas bättre chans för flimret att försvinna eller i alla fall bli mindre märkbart. På EKG monitorn såg det, för en lekman som mig, som en ganska vacker sinusrytm med alla P-Q-R-S-T vågorna på plats. Så har min EKG kurva aldrig någonsin sett ut, utan den har varit mer av sågtandskaraktär. Hoppas på det bästa.

Man född 1947, haft kronisk FF hur länge som helst utan större fysiska besvär.

Ändrad av - sepnur den 2017/03/12 17:58:56
Gå till toppen av sidan
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000