Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Maze (Cox-Maze)
 Lennart i Morup rapporterar om sin - del 1
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2007/06/05 :  22:09:41  Visa profil  Svara med citat
http://xn--frmaksflimmer-imb.se/Lennart_Maze.htm

Hjärtligt tack, Lennart! Och krya på Dig!

Håkan

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2007/06/05 :  23:22:24  Visa profil  Svara med citat
Bäste Lennart!

Det är oerhört värdefullt att få ta del av Dina erfarenheter.

En första observation: jag finner det lite märkligt att man går igenom operationen strax innan den skall ske. Det borde gjorts långt tidigare, medan man fortfarande har en reell möjlighet att hoppa av. Att skrämma upp (även om man avser att lugna) patienten precis innan operationen tycker jag är en dålig idé. Men jag kanske överreagerar. Hellre lugnande medel än snackande när beslutet väl är taget är min inställning till det hela.

Det är ju själva tusan att det skall vara relativa småsaker som gång på gång skall förpesta livet på sjukhus.

Du fick bannor för att Du råkade komma åt en knapp, mitt i natten och neddrogad. Och för att Du inte kunde sova med snarkande medpatienter i samma rum.

Som jag refererat på forumet tryckte min kusin i sitt neddrogade tillstånd 75 ggr på morfinknappen efter sin Maze-operation. Jag antar att det kunde kostat henne livet.

Det verkar som om man är oförmögen att organisera omvårdnaden på salarna på våra sjukhus. Man vårdar oss väl i sina high-tech operationssalar men misshandlar oss psykiskt på sina salar.

Jag delar Dina erfarenheter. Jag har legat på salar där det legat människor som lidit av grav, livsfarlig sömnapné med andningsuppehåll på tiotals sekunder och däremellan våldsamma snarkningar. Ingen bryr sig trots att det faktiskt rör sig om ett sjukhus. Hur många gånger har jag inte tänkt att varje patient, åtminstone de som snarkar våldsamt, måste ha eget rum.

Jag förstår verkligen att det faktum att Du inte fick sova ifred efter en mycket svår hjärtoperation ledde till en psykisk kollaps. Det är förstås en helt normalt reaktion. Själv har jag flera gånger "smitit" från sjukhuset för att sova ut utanför sjukhuset.

Jag hoppas att de negativa minenna sjunker undan och att Du snart kan njuta de fulla frukterna - i underbar sinus - av Din operation och betrakta förmaksflimret som ett gånget kapitel. Hoppas Du inte släpper kontakten med Förmaksflimmer.se!

Lycka till, Lennart!

Håkan
Gå till toppen av sidan

eroten

Australia
247 inlägg

Postat - 2007/06/05 :  23:42:06  Visa profil  Svara med citat
Oj, oj Lennart! Vilken upplevelse Du har varit med om - helt otroligt - men oj, så bra att höra från Dig och att Du kunde skriva och berätta om det hela för oss här på FF. fint, men ännu finare är de två sista raderna i Ditt brev.
Tack Lennart.
Hälsningar från Eva
som om 2 månader hälsar på i Varberg! Nej, oroa dig inte, hos min bror

Ändrad av - eroten den 2007/06/05 23:42:38
Gå till toppen av sidan

petergustaf

Germany
1436 inlägg

Postat - 2007/06/06 :  08:13:57  Visa profil  Svara med citat
Hej Lennart,

Din "Rapport från en Maze-operation" är verkligen omskakande. Uj, uj !
Gratulerar till att du har klarat av alltihopa och hoppas att den vidare utvecklingen blir som du tänkt dig !

Peter

Ändrad av - petergustaf den 2007/06/06 08:14:20
Gå till toppen av sidan

Maria B - avliden 2010

Sweden
582 inlägg

Postat - 2007/06/06 :  10:43:33  Visa profil  Svara med citat
Lennart, jag tycker du ska skicka din berättelse till Sahlgrenska också. Du beskriver så bra din upplevelse av alltihop. Det skulle kunna bli en tankeväckande lektion i empati för personalen.

Den platsar också i den samling patientberättelser som borde finnas på litteraturlistan för blivande sjuksköterskor och läkare.

För oftast handlar det ju om dålig inlevelse och systemfel, inte ondska. Alltså kan berättelser som din bli riktiga ögonöppnare.

Krya på dig och lycka till!Maria
Gå till toppen av sidan

Patrik

Sweden
457 inlägg

Postat - 2007/06/06 :  11:31:39  Visa profil  Svara med citat
Wow Lennart, rena thrillern - jag satt som fastfrusen framför skärmen. Hoppas du repar dig snabbt!

/Patrik
Gå till toppen av sidan

harry

Sweden
5 inlägg

Postat - 2007/06/14 :  17:19:45  Visa profil  Svara med citat
Tack Lennart för en utförlig beskrivning av din upplevelse. Är precis nyanmäld på detta forum o läste just den beskrivning. Har just kommit ifrån Sahlgenska sjukhuset efter en uppföljning av min andra lungvens-ablation för mitt förmaksflimmer. Vi diskuterade just vad som skulle vara nästa steg om denna op. inte hjälpte, o då kom just maze-operationen upp som ett allternativ.
Lycka till med din återhämtning.
Harry
Gå till toppen av sidan

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2007/06/15 :  04:46:32  Visa profil  Svara med citat
Hej Harry,

Välkommen till forumet! Hoppas att Din andra ablation visar sig ha önskad effekt och att Du slipper framtida symptom.

Håkan
Gå till toppen av sidan

Fred

Sweden
157 inlägg

Postat - 2007/06/16 :  08:00:07  Visa profil  Svara med citat
Det var ju en förfärlig historia om hur vården tyvärr fungerar idag. Man har utmärkt duktig personal och den modernaste utrustning som finns att köpa, men man glömmer ofta att patienter är människor--- sjuka människor ---som behöver behandlas med lite extra omsorg. Ofta så skulle enkla åtgärder kunna förbättra patienternas situation.
Kan berätta att jag för utprovning av nya pillar låg inne 3 nätter på UMAS i Malmö. Sov knappt en blund under denna tid. Spring i gångarna, hemska snarkningar av rumskamraten som hade dessutom den fula vanan att stöna och klaga högt över smärtor hela natten och trycka på nödknappen var 5 minut och som absolut måste ha dörren till korridoren vidöppen. På dagarna sov han med TV'n på !
Satt under de 3 nätter mest i uppehållsrummet tillsammans med en annan patient från ett annat rum som hade samma helvete. Tur att man var frisk och inte nyoperarad.
Har haft samma dåliga erfarenhet från UMAS även från de gångarna jag var inne akut för elkonvertering. Sova kunda man definitivt inte ! Att behöva ligga där tillsammans med fylletrattar och senildementa är definitivt inget för en FF drabbat .
Håller tummarna att din Maze operation visar sig ha önskad effekt .

Fred
Gå till toppen av sidan

tom

Sweden
47 inlägg

Postat - 2009/07/19 :  23:33:44  Visa profil  Svara med citat
Skriver bara ett rejält svar...en kontring, ett...kanske argt kanske elakt, kanske irriterat...kanske bara lyckligt ...
för jag har mötts av idel underbara läkare, lyssnade syrror, förstående undersköterskor.....jag är hyfsat ung, 32....hoppas hoppas verkligen att alla ni andra, inte är bittra gnälliga patienter, som kräver ALL uppmärksamhet till bara er....hoppas, för jag tycker det är lite konstigt att min erfarenhet av sjukvården är så otroligt bra....är det min inställning ......eller er....hoppas inte......hoppas verkligen inte......
blir konfunderad, blir orolig när jag läser om allt dåligt bemötande ni fått inom vården.....hoppas, hoppas verkligen att det är dåligt, så det dåliga inte sitter i era huvuden......hoppas, för mitt huvud är fullt av hopp om vänlighet hjälpsamhet, och då upplever jag att jag fått det......
Och ang patienter i samma rum, var vi fyra, och bättre samanhållning har jag aldrig varit med om.och att vara fyra, inte två kändes perfekt, man kan prata om man vill, men man kan oxså vara tyst, liksom dölja sig i mängden, inte vara utlämnad till att prata eller vara tyst med endast en annan person...vi stöttade, hjälpte berömde, grät....med varann...kanske , kanske det gäller att bjuda till...vem vet....

Tom
(8 konverteringar, 2 ablationer, 1 maze...liksom för att styrka mina påstående, ja, jag har varit med ett tag och tycker mig ha fog för det jag skriver)

Ändrad av - tom den 2009/08/26 17:04:27
Gå till toppen av sidan

holm

Sweden
64 inlägg

Postat - 2009/07/21 :  16:41:53  Visa profil  Svara med citat
Hej Tom
Härligt att allt gått så bra trots lite problem undervägs.
Klart du har rätt i att gnällspikar får sämre bemötande än positiva patienter. Man kan gå till sig själv och se hur man reagerar i mötet med positiva respektive negativa människor.

Jag har själv haft en resa med både positiva och neg erfarenheter. Vårdcentralläkaren trodde att jag var deprimerad då jag sökte för att hjärtat rusade och för att jag var jättetrött. Fick då ingen hjälp. Inte förrän jag blev allvarligt påverkad och själv sökte specialist fick jag hjälp.
Sedan dess har sjukvården mestadels varit mycket bra med hjälpsamma duktiga och trevliga usk sköterskor och läkare.

Ung, kille kanske van att ta för sig- gammal kvinna oftast inte van att ta för sig. Detta gör stor skillnad i vårdapparaten.
Det är mestadels kvinnor som först får diagnoserna depression, ångest eller anses allmänt gnälliga.Ofta de lite äldre.

Att vara fyra på rummet inga problem för mig, inte heller att dela rum med män. Men jag har förståelse för dem som tycker att det är jobbigt. Det är inte så länge sedan detta var otänkbart.

Är man riktigt sjuk får man oftast en mycket bra vård i detta land, det skall vi vara glada för.

Hoppas att resultatet för din del håller i sig och att din vidare rehabilitering går bra. Ha en riktigt skön sommar snart kan du leka med dina små barn igen.

Lev väl
Ae

Gå till toppen av sidan

pelargon

Sweden
733 inlägg

Postat - 2009/07/21 :  22:51:46  Visa profil  Svara med citat
Hej,

Fyller på med mina synpunkter även om jag redan har mångordigt beskrivit mina erfarenheter på annan plats (och inte lyckas läsa originalinlägget, får felmeddelande när jag försöker klicka på länken).

Jag är övertygad om att ens egen inställning kan påverka hur man blir bemött och hur man upplever vårdapparaten. Därmed inte sagt att alla har det lika väl förspänt. Min erfarenhet som kvinna född 1971 är att bli avfärdad med stress och panikångest samt skickad på terapi för att lära mig ignorera mina symptom när jag sökte läkare i primärvården. Det krävdes en privat sjukförsäkring för att ta mig in till specialisterna men väl där fick jag topp-behandling.

Något som är lättare att påverka är ens egen inställning. Ett exempel som varit uppe är att dela rum på sjukhus. Jag har delat rum med andra patienter två gånger. Första gången så kom jag direkt från ett enkelrum där jag legat i en vecka och "bott in mig". Kändes superhemskt att ett tu tre utan förvarning bli forslad iväg från den enda trygghet jag kände till. Jag rymde från avdelningen (orkade inte så långt) och störtgrät. Andra gången så kom jag direkt hemifrån, visste att jag skulle läggas in på delat rum och var inställd på att det skulle bli trevligt med sällskap. Det blev det också. Patienterna varierade men oavsett så låg vi och diskuterade och jämnförde diagnoser halva natten. Vårt rum blev rena fika-rummet där det skattades och snackades non-stop. Patienter från andra rum kom till oss och ställde frågor när de inte ville störa personalen (detta var icke-medicinska frågor av mer praktisk natur). Vi hjälpte också varandra dechiffrera vad läkarna kom med för information (det är mkt lättare att höra vad läkarna säger till en medpatient än vad de säger till en själv).
Så jag har två helt olika erfarenheter av att dela rum, givetvis delvis beroende på medpatienterna men delvis beroende på min egen inställning.f -71, Vasaloppsmotionär med oregelbunden puls, hjärtklappning och blodtrycksfall som feldiagnostiserades med "stress" och "panikångest" innan en intelligent läkare kom på att ett EKG kunde vara värt att testa. Hoppsan: Kammartakykardi, VT, och rikliga VES (19000/dygn). Sotalol 160 mg 21 juli-6 augusti, ablation 7 augusti 2008. Numera frisk!?

Har beskrivit mina symptom, erfarenheter och behandling:
del 1 primärvårdsträsket mars-juli http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=922
del 2 proffsvård på sjukhuset juli-augusti http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=923
del 3 ablation - tips till andra patienter http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=929
del 4 efter ablationen http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=959


Har du haft nytta av forumet? Du kan göra en insats och donera en liten slant till driften då och då.

Ändrad av - pelargon den 2009/07/21 22:55:01
Gå till toppen av sidan

holm

Sweden
64 inlägg

Postat - 2009/07/24 :  17:12:59  Visa profil  Svara med citat
Hej Tom
Det ser ut som om du gjort ett inlägg 23 juli, men på min dator syns inget annat än en blänkare. Har jag fel?
Kommentera gärna
Ae
Gå till toppen av sidan

pelargon

Sweden
733 inlägg

Postat - 2009/07/24 :  23:19:51  Visa profil  Svara med citat
Hej Holm,

Jag kan svara på frågan om datum. Om man går in och ändrar i ett av sina egna tidigare inlägg så anges ändringstid/datum som senaste inlägg. Om du tittar längst ner på Toms inlägg så står det att han ändrade 23 juli.

//Pelargon


f -71, Vasaloppsmotionär med oregelbunden puls, hjärtklappning och blodtrycksfall som feldiagnostiserades med "stress" och "panikångest" innan en intelligent läkare kom på att ett EKG kunde vara värt att testa. Hoppsan: Kammartakykardi, VT, och rikliga VES (19000/dygn). Sotalol 160 mg 21 juli-6 augusti, ablation 7 augusti 2008. Numera frisk!?

Har beskrivit mina symptom, erfarenheter och behandling:
del 1 primärvårdsträsket mars-juli http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=922
del 2 proffsvård på sjukhuset juli-augusti http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=923
del 3 ablation - tips till andra patienter http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=929
del 4 efter ablationen http://xn--frmaksflimmer-imb.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=959


Har du haft nytta av forumet? Du kan göra en insats och donera en liten slant till driften då och då.
Gå till toppen av sidan

Kristina

Sweden
680 inlägg

Postat - 2009/08/26 :  18:00:23  Visa profil  Svara med citat
Har det inte ändrats mer där sen 91.?????
Jag skulle vara där kl 13 men fick sitta hela dagen i ett väntrum. Först kl 20 fick jag en säng,ingen info öht.Däremot lämnade jag en lista påp mediciner jag inte tålde och vad de kunde ge istället vid smärta och illamåande. Kl 22 var det daqgs för hjärt-lung-röntgen.Därefter kom narkosläkaren efter 22.30 för att presentera sej.

Dagen efter fick jag komma ner på op kl 7 och sen vet jag inget mer förrän jag tagits ur hjärt-lungmaskinen och vaknat till ett ögonblick på eftermiddagen och efter det sov jag tills miytt i natten då jag hastigt flyttades från stora Iva.

Demediciner jag inte tålde fick jag men de jag tålde blev jag utan utom smärtstillande det fick jag bara Voltaren.

Jag fick ligga efter min operation så gott som utan smärtstillande (för jag bad inte omdet) flyttad från Stora Iva till Lilla Iva efter ½ dygn (jag skulle ha legat där 2) och från Lilla till sal efter mindre än 2 till att se efter två senildementa patienter varav en ständigt försökte rymma om nätterna och den andra försökte kl'ättra över grinde.Till slut sa jag ifrån,salen var för 6 personer.Usch ja efter 8 dygn åkte jag till mitt hemsjukhus.Det var precis ingen toppupplevelse vad gäller vårdplanering ävven om operationen var bra gjord och trångt var det på SG

Slammer och oordning upplevde jag och jag var dessutom inte trodd när jag märkte att jag fått för mycket vätskedrivande.De gick mer då efter doser än efter hur jag mådde.

Jag kan sammanfatta det så att det var ingen viloavdelning fast deras arbetsytor och avdekningen var trång korridorerna trånga och avdelningen sliten.
'
Jag undrar om jag blir skickad dit igen eller om jag då ska begära Karolinska om det blir aktuellt

Kristina
------------------------
Inappropriated sinus node tachycardia,(IST) op 91 för AV-nod ÅK-tacky,och har nu fått FF som ledde till intensivvård.Väntar på elkonvertering och ev PM.
Äter Bisoprolol, Digoxin,Burinex,och Waran


Ändrad av - Kristina den 2009/08/26 18:14:53
Gå till toppen av sidan

Admin

Sweden
3162 inlägg

Postat - 2009/08/26 :  18:17:19  Visa profil  Svara med citat
Apropå Toms inlägg. Jag förstår vad Du menar men jag tror Du och vi får vara alldeles otroligt försiktiga och inte skuldbelägga dem som råkat illa ut.

Vårdapparaten är full av underbara människor men där finns också (som i övriga samhället) rötägg som inte borde arbeta med människor. Vissa av oss träffar på dem ibland, vissa har tur och slipper dem . Det är ju ren statistik, så blir det ju när slumpen fördelar allt. Jag har sett ömson vin, ömson vatten.

Lennart råkade ut för människor med svår sömnapné i samma rum. Har man råkat ut för det så vet man vad han menar. Det är oförsvarligt att inte unna nyopererade härtpatienter en ordentlig sömn. Lika oförsvarligt är det att inte ta itu med de som lider av sömnapné - det är ju trots allt en livsfarlig åkomma.

Jag har varit i Lennarts situation på hjärtavdelningen. Jag löste det genom att meddela avdelningen att koppla bort mig från telemetrin, nu åker jag hem och återkommer imorgon bitti. Vilket jag gjorde med 180 i puls och på egen risk, trots deras protester. Risken var min men man blir till slut galen av att inte kunna sova. Att beröva människor sömn är ju för övrigt en mycket vanlig tortyrmetod. Inte riktigt det man förväntar sig för nyopererade hjärtpatienter som Lennart.

Lennart klagade aldrig på att det fanns flera människor i rummet. Bara på att det fanns svårt sjuka människor med grav sömnapné som höll övriga vakna.

Vad gäller andra konstigheter i vården så finns talrika och tragiska exempel på det i vårt forum. Hårresande saker. Vi får absolut inte skuldbelägga offren det har det nog jobbigt i alla fall - utan lägga ansvaret där det hör hemma. Vi måste protestera hövligt, anmäla och bråka civiliserat när vi upptäcker fel. Annars fungerar ju inte återkopplingen och vården lär sig ingenting.

Tycker HåkanSymptomfri 2005-09 - 2008-05 (32 månader) efter två ablationer. I augusti 2008 fick jag några flimmerattacker som spontankonverterade tillbaka till sinus. Sedan var det lugnt ett år. Men just nu befinner jag mig i en period av arrytmi, dock ej förmaksflimmer utan skurar av extrasystoler (för tidiga kammarsammandragningar).

I längden är jag kanske kandidat för en tredje ablation (eller en maze-operation) för att slippa medicinen som inte är harmlös och alltså inte helt effektiv. Men jag avvaktar nog teknikutvecklingen några år.

Tar just nu 200 mg Cordarone plus 100 mg Seloken per dag. Innan ablationerna provade jag förgäves diverse betablockerare, kalciumantagonister, digitalispreparat, Sotacor, Durbis och Tambocor. Är även satt på saltfri kost av "elaka" läkare.Gillar Du forumet? Du kan hjälpa till: http://xn--frmaksflimmer-imb.se/help.asp

Ropen skalla: ablationer åt alla
Gå till toppen av sidan
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000