Din hjälp är viktig för forumet: skriv inlägg, deltag i kampanjer, länka till oss, sprid vårt flygblad och donera pengar till driften!
Läs mer ...
Viktigt: obligatorisk läsning!
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se
Hem | Profil | Registera dig | Aktiva ämnen | Medlemmar | Sök | FAQ
Användarnamn:
Lösenord:
Spara lösenordet
Har du glömt ditt lösenord?

 Alla forum
 Behandlingar
 Maze (Cox-Maze)
 Klaff & Maze operation
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Författare Ämne  

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/07/21 :  11:56:49  Visa profil  Svara med citat
Hej. Jag kom av en händelse in på ert forum igår när jag satt och surfade efter informationer maze operation.

Jag är 62 år och har haft en läckande mitralisklaff i ca 7 år.Har kollat varje år och läckan har inte blivit större under denna tid och har inte heller gett mig några problem överhuvuet taget. Men för ca 5 månader så fick jag flimmer så nu har thoraxläkarna rekommenderat en operation där jag får båda problemen "fixade" samtidigt. Detta efter att jag gjorde en kranskärlröngten och en TEE (kamera som förs ner i strupen för att kolla klaffelet). Kranskärlen var utan problem.

Jag hoppas att det gär att reparera klaffen och att det inte behövs sättas in en ny mekanisk klaff.

Chefskirurgen som skall utföra operationen heter Ulf Lockowandt på KS och jag hade tillfälle att träffa honom för 2 veckor sedan. Han gav ett väldigt bra och företroendeingivande intryck och efter att jag hade pratat med honom och fått svar på många frågor ang operationen (jag hade 12 frågor nedskrivna på ett papper) det är så lätt att glömma om man inte har förberett frågorna i lugn och ro i förväg så känner jag mig trygg i förvissningen att det är en skicklig kirurg som skall hålla i skalpellen...

Han hade utfört 1 500 ? hjärtoperationer som huvudkirurg och många tusen flera som en i kirurgteamet.

Jag har en fråga till er:

1) Har nån av er erfarenhet från denna typ av kombinerad (mitralisklaff + flimmer) operation?

Jag är glad att jag hittade det här forumet och skulle bli Väldigt tacksam för svar! Jag skall inte krypa under stolen med att jag känner mig ganska orolig och skraj för att lägga mig på operationsbordet om drygt 2 veckor. Jag har varit lyckligt lottad tidigare i mitt 62- åriga liv och aldrig behövt ligga på sjukhus.

Hälsningar //Sam

Gunnar

Sweden
434 inlägg

Postat - 2008/07/29 :  13:38:38  Visa profil  Besök Gunnar's hemsida  Svara med citat
Hej,
jag har också haft en läckande mitralisklaff sedan jag var barn och man ville göra samma ingrepp på mig hösten -07. Jag tackade emellertid nej, då jag lyckades vända utvecklingen av mitt flimmer. Jag är nu flimmerfri och mår utmärkt. Se mitt inlägg under:
"positivt"
Ingen ablation - Inget flimmer- Ingen medicin

Gunnar
Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/07/31 :  17:22:05  Visa profil  Svara med citat
quote:
Ursprungligen postad av Gunnar

Hej,
jag har också haft en läckande mitralisklaff sedan jag var barn och man ville göra samma ingrepp på mig hösten -07. Jag tackade emellertid nej, då jag lyckades vända utvecklingen av mitt flimmer. Jag är nu flimmerfri och mår utmärkt. Se mitt inlägg under:
"positivt"
Ingen ablation - Inget flimmer- Ingen medicin

Gunnar

Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/07/31 :  17:50:41  Visa profil  Svara med citat
Hej Gunnar,
Tack för ditt svar och all din information under "Positivt" Väldigt lärorikt.

Enligt läkarna på KS så rekommenderar dom absolut att jag gör en full maze operation samtidigt som dom opererat mitralisklaffen. Jag frågade chefskirurgen vad som skuule hända om jag beslutar mig före att inte genomgå operationen och svaret var "att då dör du" Han påstår att förmaket eller kammare, kommer inte ihåg vilket, blir större och större och också att hjärtat degenererar så att en operation längre fram blir mycket svårare att genomföra om möjligt överhuvuttaget...

För tillfället så känner jag mig frisk och stark, är ute och går 10 km, 5 gånger i veckan i ett elljusspår och det enda jag känner är att konditionen har försämrats efter att flimmret upptäcktes för ca 5 månader sedan. Har svårare att gå i uppförsbackar.

Jag har medfvetet gått ner i vikt från 115 kg till 106 kg under de senaste 3 månaderna. Mitt blodtryck ligger runt 95/65 och vilopulsen runt 75 - 105 men mest alltid runt 90. Innan flimret började så brukade jag ligga på 130/80 och en vilopuls runt 65.

Jag lider inte av flimret annat än när jag reser mig häftigt eller står framåtlutad i trädgården, då blir jag yr. Sover alltid mina 8 timmar utan problem, även på vänster sida. Men enligt läkarna så är chansen för stroke mycket större nu när jag har både en läckande klaff och flimmer samtidigt. Kirurgen förklarade att han även skulle operera bort ett "öra" på hjärta för att minska riskerna för framtida stroke.

Vad jag verkligen hoppas på är att det går att operera klaffen (plastik) så att jag slipper ha en ny klaff och blir tvungen att gå på waran resten av livet. NU så äter jag 24 tabletter waran varje vecka och mitt PK värde är 2,5. Jag skall sluta med waranet 3 dagar innan operationen.

Ja, allt detta upptar mina tankar nu när det är mindre än en vecka kvar till operationen. Jag känner mig inte så orolig för själva operationen, jag känner mig mer orolig för eventuella komplikationer efteråt.

Jag personligen skulle aldrig klara av att "experimentera" med tabletter som du gör Gunnar. Jag har för lite kunskaper för att klara detta och jag känner i mitt fall att jag inte har nåt annat val än att följa chefskirurgens rekommendationer.

Jag återkommer med rapport efter operationen.

//Sam
Gå till toppen av sidan

Gunnar

Sweden
434 inlägg

Postat - 2008/07/31 :  20:16:37  Visa profil  Besök Gunnar's hemsida  Svara med citat
Hej Sam,
du är väldigt knapphändig i din info, så det är svaårt att jämföra din situation med andra.
Hur ofta får du flimmer?
Vad tar du för medicin?
Har läckaget ökat enligt ultraljudsundersökningarna?
Hur många procent är din ejetion fraction (kommer inte ihåg den svenska benämningen just nu)? Står det något om "mitral valve prolaps" i ultraljudet?
Mina värden var dåliga i alla avseenden, men jag hade inte den förändringen i puls och blodtryck som du har. Mitt problem är att jag lidit av högt blodtryck som varit svårkontrollerat i många år och antagligen förorsakat flimret. Jag var i utomordentlig god form när flimret började och vägde 80 kg.
Gunnar

P.S. Jag är ett år älder än du.
Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/08/01 :  18:46:28  Visa profil  Svara med citat
Jag känner inte av att jag får flimmer. Det är ett flimmer som finns på EKG mätningar men de enda symtom jag känner är andfåddhet och trötthet speciellt när jag ansträngerr mig.

Jag tar en tablett 25 mg och en tablett Atacand 8 mg varje morron, Dessutom så tar jag en Furosemid hexal 40 mg varje dag. Tar även 24 Waran tabletter per vecka och har ett PK värde på ca 2,4. Skall sluta med waranet 3 dagar innan operationen.

Enligt rapporten från sista testet av mitralisläckaget (Transesofagel Ekokardiografi) så str det under bedömningen "Prolaps av delar av bakre mitralseglet enl ovan med en resulterande mitralisinsufficiens grad 2-3/4.Lätt dileterat vä förmak"

Enligt en tidigare ultraljudsundersökning som gjordes för ett år sedan (innan jag fick flimmer) så står det i rapporten att jag har "Slutdiastolisk dimension hos vänster kammare närmare 6 cm".

Vad jag förstår så har inte läckaget blivit större under de 7 år jag dragits med det. Men problemet att nu har jag ju även flimmer och det är en farlig kombination för risk att få en stroke säger läkarna jag har pratat med.


//Sam
Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/08/01 :  20:10:46  Visa profil  Svara med citat
Hej Gunnar,
Tar en Metoprolol sandoz 25 mg varje morron menade jag att skriva i mitt förra inlägg.

Hälsningar//Sam
Gå till toppen av sidan

Gunnar

Sweden
434 inlägg

Postat - 2008/08/01 :  22:51:31  Visa profil  Besök Gunnar's hemsida  Svara med citat
Inte undra på att du har fått en blodtryckssänkning. Metoprolol, Furosamid och Atacand sänker blodtrycket. Metorpol gör också att du känner difg trött. Om jag förstår dig rätt så har du pemanent flimmer? Mitt flimmer var inte permanent utan som värst 2 ggr i veckan och jag var mycket symptomatisk hög puls men ungefär samma blodtryck som dina lägre värden. När förmaket flimrar blir det inte fullständig fyllnad av blod i ventrikeln och därav det lägre värdet. Det är också rätt svårt att mata blodtrycket.

Jag hade också mitralis prolapse. På grund av att förmaket flimrar blir det inte tillräckligr mottryck för mitalisklaffen och den kan då inte stå emot övertrycket i bentrikeln utan pressas delvis tillbaka i förmaket och det uppstår läckage runt kanterna. Jag skall försöka leta upp mitt ultrajud från Sahlgenska i höstas och se vilken insuffiensgrad jag hade.
Se du inget värde som amges i %, dvs ejection factor (jag kan fortfarande inte komma på den svenska benämningen). Om värdet är under 50 är det ett tecken på begynnande hjärtssvikt.

Jag är lte förvånad att du inte nämner nägon anti arytmi medicin eller har du tidigare tagit en sådan och man nu har gett upp att kunna göra någor åt flimret med medicinering.

Att risken för stroke skulle vara så stor att det är därför du skall göra ingreppet är rent nonsens. Du tar ju Waran. Däremot kommer du att dras med ökad risk för stroke om du får nya klaffar och som du säger dras med Waran livet ut.

Om du inte har fått någon tidigare behandling med anti-arytmi medicn såsom Sotalol, Flecainide eller Cordarone, så skulle jag i din situation be om rådrum och tala med en annan läkare vid ett annat sjukhus. Det är en i högsta grad rimlig begäran med tanke på ingreppets storlek.

Jag skulle vlija tillägga följande till min förra post:

Min läkare, chefskardiologen vid mitt regional sjukhus skrev en remiss till Sahlgrenska i Juni och det dröjde flear månader efter påtryckningar som Sahlgrenska hörde av sig. Eftersom livet kändes ganska outhärdligt med flimmer 2ggr i veckan började jag medicineringen med Sotalol och Metoprol i juni. Det hade omedelbar effect och först kunde jag vara utan flimmer en vecka, sedan 10 dar, 3 veckor etc. Mellan 071228 och mitten av april 2008 var jag helt flimmerfri. När jag avböjde ingreppet, jag tror det var i November 2007 hade jag redan upplevt en ständig förbattring som verkade fortskrida. Min läkare gav mig rådrum till att på nytt gära ett ingrepp i Februari senast istället för om 2 dagar. Vid ultraljudsundersökning i januari 2008 vra hjärtat påtaglift mycket bättr med en ejectionfactor om 65 % från tidigare 47 och miskat klaffläckage. Det var alltså inte svårt för mig att definitivet avskrtiva alla planer på klaffbyte och ett Maze ingrepp. Jag hade ju inget flimmer längre och hjärtat var om inte helt bra, så ända funktionsdugligt och det hade ändrat sig åt rätt håll.
Gå till toppen av sidan

Gunnar

Sweden
434 inlägg

Postat - 2008/08/01 :  23:01:11  Visa profil  Besök Gunnar's hemsida  Svara med citat

P.S.
Att gå på furosamide en längre tid kan vara förödande för elektrlytbalansen i din kropp. Dit Kaliumvärde skall vara minst 4 mEq med tanke på att du har flimmer. Lågt kaliumvärde gynnar flimmer.

Besväras du av västkeödem och det är därför som du tar furousamide?
Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/08/02 :  13:42:49  Visa profil  Svara med citat
Hej Gunnar;
Har du nån e-mail adress jag kan använda? Jag skulle vilja skanna lite rapporter och dylikt och skicka till dig.

Jag har gått på 2 kontroller för att kolla så att kaliumvärdet inte är för högt. För nio veckor sedan så kände jag mig helt plötsligt totalt kraftlös när jag gick ut på min dagliga morronpromenad. Jag brukar gå 7 km varje dag men denna gång gick jag bara några 100-tals meter innan jag måste gå hem, blev andfådd och lyckades inte dra in luft i lungorna. Jag gick också upp nästan 4 kg i vikt på 2 dagar. Samma kväll så reste jag mig lite hastigt från liggande och blev så yr att bena vek sig.När jag berättade detta för min husdoktor på vårdcentralen så blev hon orolig att jag kanske hade fått känning av hjärtsvikt så hon skrev ut Furosemide som jag har tagit 40mg av varje dag i nu 9 veckor.

Första gången jag kände att jag hade fått flimmer var i mitten på februari i år. Jag var i Thailande på långsemester och det blev ganska mycket öl och whisky på kvällarna. En kväll så mötte jag några gamla arbetskamrater som jag inte hade träffat på många år och den kvällen blev det på tok för mycket öl och whisky! När jag vaknade på morron så var jag yr och mina fötter och anklar hade blivit lilafärgade. Min fru som har jobbat inom sjukvården trodde nästan att jag skulle kola av. Hon såg till att jag låg ner med fötterna högt och efter en tid så började jag att känna mig bättre. Men det var då jag märkte att min vilopuls var runt 100 så jag är övertygad att jag fick mitt permanenta flimmer den där ödesdigra kvällen. Alltså spriten framkallade flimmret hos mig.

Jag pallrade iväg till ett hjärtsjukhus i Hua Hin och läkaren tog ett EKG som visade flimmer. Han skrev ut Digoxin 25 mg som jag började att ta men jag mådde dåligt av dessa tabletter.

När jag kom hem till Sverige i april 2008 så tog jag nya ultraljudundersökningar och TEE för att kolla läckaget på klaffen och tog också en kranskärlröngten som visade att vänster förmak var kraftigt dilaterat och att det fanns en mitralisinsufficiens, åtminstonde grad 3/4, eventuellt större. Efter dessa 3 olika undersökningar så diskuterades mitt fall på en thoraxrond och alla inblandade "specialister"var överens om att det måste utföras en operation för att komma tillrätta med problemen.

Jag har läst i olika artiklar via internet och samtliga påpekar att en maze-operation kan vara stroke-förebyggande vid FF och minska behovet av antiarytmika och antikoagulantia. Andra artiklar säjer att ca 30 % av all stroke i Sverige beror på förmaksflimmer.

Det står också i en artikel i "Läkartidningen" att patienter med mitralisinsufficiens tidigare ofta kom för sent till kirurgi, med förstoring av vänster förmak, etablerat förmaksflimmer och symtom på hjärtsvikt. De opererades då med en mekanisk klaffprotes som ändå krävde kronisk warfarinbehandling. Numera remitteras mitralispatienter tidigare, och de flesta mitralisläcklage går att åtgärda med plastik, det vill säga patientens nativa klaff kan bevaras.

Jag är medveten om att jag tar en risk här utifall att klaffen inte går att reparera, men som jag ser det så har jag inget val.

I fjol sommras så blev jag undersökt av en docent på Sophihemmet i Stockholm. Den docenten föreslog en operation redan då men jag följde inte hans rekommendationer utan rådgjorde och fick en second opinion av en hjärtläkare på S:tGörans sjukhus. Han tog ultraljud och på thoraxronden som dom hade då tyckte läkarna att det var för tidigt att operera då för att läckaget hade inte blivit större och dom tyckte inte att man skulle opereras som en förebyggande åtgärd. Så jag följde naturligtvis deras råd och beslutade mig för att inte opereras då för ett år sedan.

Men NU säjer samma läkare att på grund av att jag nu har dragit på mig flimmer också så går det inte, utan att ta stora risker för att få stroke, skjuta upp operationen längre.

Gunnar, tack för att du engagerar dig//Sam

Gå till toppen av sidan

Gunnar

Sweden
434 inlägg

Postat - 2008/08/02 :  17:00:49  Visa profil  Besök Gunnar's hemsida  Svara med citat
Hej,
du har alldeles rätt i att det är risk för stroke om man har flimmer och inte tar Waran och tillhör de riskgrupper som defienieras av t.ex AHA, men frågan är om risken blir mindre om man sätter in konstgjorda klaffar och fixar flimeret med en Maze operatrion, dvs jag ifrågasätter om man kan arugmentera att stroke risken blir mindre för en patient med flimmer om man åtgärdar flimret och sätter in konstgjorda klaffar. Jag hävdar att risken för stroke istället blir större under förutsättnigen att flimret inte förorsakare ytterligare läckage.

Har du överhuvudtaget fått någon behandling för ditt flimmer, frånsett en beta blokerare?

Har försöks gjorts att el konvertera?

Har du tagit Sotalol?

Flera undersökningar visar att Digioxin snarare permanentar flimmer än har en positiv effekt.

At du har hög puls och lågt blodtryck är naturlig, om du har flimmer. Det är så för de flesta flimrare.

Du ser min mail adress om du klickar på mitt namn, Gunnar, i vänstermarginalen.

Jag har tagit fram mitt ultraljudresultat från Sahlgenska 070918 och det säger att min mitralisinsuffiens är 3 av 4 och aortainsuffiens är 2-3 av 4. Ejection fraction kallas för EF och är en bra indikation på hjärtsikt. Min var 47 %. Alla värden var betydligt bättre i mit ultraljud fron jan 08 och det är känt att förändringar av hjärtat orakat av flimmer snabbt går tillbaka om man får stopp på flimret, vilket mina två ultrjudsundersökningar understryker. Jag väntar nu på att bli kalld föe en ny undersökning. Tyvärr har jag ingen program för scanern laddad i min dator och har inte tid att ladda det nu.
Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/08/02 :  17:31:04  Visa profil  Svara med citat
Hej,
Nej, jag har inte fått Sotatol eller nån annan medicin mot flimmret, inte heller el- kovertering. Det pratades om att jag skulle göra elkonverteringar i ett tidigt skede, det var därför jag blev satt på waran, men sen ansåg läkarna att det var bättre med en maze operation när jag ändå måste öppna bröstkorgen och frilägga hjärtat för att reparera klaffen....

Hur som helst, jag skall fråga läkarna varför dom inte har försökt att medicinera och elkonvertera i ett första skede innan dom tar till en operation.

Tack för dina synpunkter, jag skall ta med dom till thorax läkarna.

Jag kan inte bifoga attachment till din mail. Min e-mail adress är:
sam.persson1@gmail.com. Om du skickar mig några rader till mig på denna adress så kan jag bifoga mina undersökningsresultat på mitt svarsmail till dig.
Gå till toppen av sidan

sampa

Sweden
8 inlägg

Postat - 2008/08/03 :  12:01:34  Visa profil  Svara med citat
Hej,
Jag blev så imponerad av dina fantastiska förbättringar i ultraljudsundersökningen du gjorde 2008-01-18 jämfört med den tidigare 2007-09-20 så jag lägger ut dina mail svar här på forumet. Du har ju förbättrat ejektionsfraktionen från 47% till 60% på bara 4 månader!

Mailkonversation:

Jag har titat på dina paper och det verkar som mitt hjärta är eller snarare var i ett mycket sämre läge.
Holiday syndrome är ett känt och ganska vanligt tillstånd blan annat hos college ungdom i USA där man i en del kretsar håller på med "binge drinking". Jag har inget bra svenskt ord för bringe drinking annat än att man intar stora mängder alkohol under kort tid och blir redlöst berusad. Det är känt att alkohol förändrar, förkortar refractory tiden i hjärtmuskelns celler och på så vis öppnar porten för tachy arytmier som förmaksflimmer och fladder. I de flesta fall kan man bota patienterna med en insats av elkonvertering och anti arytmi mediciner. Det är mindre troligtt att ditt flimmer således inte beror på mitralis läckage. Det är viktigt med en snabb insats för att stoppa flimret eftersom förmaksflimmer föder sig självt., dvs varje gång som man har flimmer så ökar risken för att man skall få det igen p.g.a. förändringar i hjärtat, eletrical remodeling.

Vad som förvånar mig är att man inte ens försöt att få stopp på ditt flimrande med elkonvertering eller kemisk konvertering i ett tidigt läge. Jag har förmodligen flimrat mer än 200 ggr och fått 5 elkonverteringar tills jag slutligen kom på kombinationen av Sotalol och Metoprolol vilket medfört att jag alltid 100% konverterar till sinus. Med tanke på min staus sommaren 2007 är det minst sagt anmärkningsvärt att jag kunde vända det hela till inget flimmer och ingen medici under loppet av mindre än ett år. Egentligen ett halvår och sedan tog det ytterligare ett halvår innan jag kunde bli av med Sotalol. Att hjärtat snabbt förändrade sig till det bättre stödker de rapoorter som säger att hjärtat återhämtar sig ganska snabbt bara flimret slutar. Man har gjort de studierna på patenter som genomgått lungvensablation. Det är möjlit att ditt i flimmer är permanent eller kroniskt nu, men det vet man egentligen inte förän man provat att stoppa det. Mitt flimmer slutar inte av sig självt utan jag måste el konverteras eller ta medicin.

Jag vidhåller med bestämdhet att risken för stroke inte är överhängande, när du tar Waran och inte kan utgöra indikation för en Maze procedur med klaffbyte.Risken blir snarare högre för stroke när man har mekaniska klaffar.Att i samband me operation ta bort "the left appendage", vänstra bihanget, råder det ingen konsensus om inom den medicnska världen. Maze proceduren skall ju ta bort flimret och gör också så med mer än 90 procentig sannolikhet. Istället flyttas bildningen av "clots" till de mekaniska klaffarna.och då spelar förekomsten eller ej av vänstra bihanget ingen roll. Sen är det en annan sak att läkarna i Sverige och en del andra länder ligger efter i utveecklingen och endast gör lungvensablationer på patienter, som förutom flimret är fullständigt friska på grund av ytterst begränsade ablationsresurser.
Med patienter som har klaffläckage resonerar man kanske som så att: på sikt kanske vi får göra ett klaffbyte i alla fall och det är då mer kostnadseffektivt att reservera de ytterst begränsade ablationsreurserna, i Västgöta regionen mindre än 20/år på andra patienter och vänta med de flimrare som också har klaffläckage tills klaffarna är körda i botten och då göre en maze operation i samband med klaffbytet. I ditt fall skulle man lite rått kunna säga att det verkar det som man försöker hålla uppe den fulla sysselsättningen på toraxavdelningen, då man inte gjort några försök att stoppa flimret och ej heller inväntat någon förändring i klaffläckaget.

Artikeln som du nämner verkar lite föråldrar. Socialstyrelsne nya riktlimjer att flim´mer skall behandlas så långt som det är möjligt har inte slått igenom.Man nöjet sig i artikeln i de flesta fall endast med "rate" control med nbeta blokad, vilket du är ett gott exempel på. Ablationer har en mycket större roll i USA, där man till och med diskuterar ablationer som ett förta stegs procedur. I de amerikanska och europeiska riktlinjerna för behandling av flimmer, AHA ESC of 2006 guidelines for atrial fibrillation, rekommenderar man två misslyckade försök med antiarytmi mediciner innan en ablation utförs. Eftyersom Maze är ett betydligt större och mera riskfyllt ingrepp borde rimligtvis samma regel gälla även där. Klaffläckage eller smärre hjärtsvikt är heller inget hinder för en ablation. Ablationet genomförs i USA med gott result regelmässigt även på såna patienter. Artikeln innehåller för övrigt ett allvarligt sakfel, då man klassar Sotalol som en beta blockerare. Den är det också, men i första hand en kalimjonblockerare. Vidare används Sotalol regelmässigt för att stoppa flimmer på svenska sjukhus vid s.k. kemisk konvertering. Flecainide är effektivare, men är ett mycket mera riksfyllt läkemedel, framför allt för patienter som har nedsatt hjärtfunktion. I en studie visade man på ökad dödlighet för sådana patienter.

Jag fick aldrig välja på plastik eller mekaniska klaffar. Min läkare på regionssjukhuset framförde det som ett alternativ, men när det väl kom till kritan så var det inget val för läkaren på Sahlgrenska, som skulle utföra ingreppet. Han gav mig inget som helt hopp om plastik. Det var fråga om mekaniska klaffar både för Mitralis- och Aortaklaffen. Jag ser plastik förslaget bara som ett sätt att få mig att acceptera en Maze procedur istället för en ablation, som jag ville ha. Min läkare var förmodligen hela tiden insatt i ablationssituation på Sahlgrenska, mindre än 20 per år, då han aldrig framfört ablation som ett alternativ utan att det var jag som kom och bad om det, då jag inte stod ut längre.

Slutligen, jag har levt i USA i många år och har inte ord på svenska för många medicinska termer och eftrsom Sverige ligger långt efter i behandlingen av flimmer jämfört med USA så blir det mest att jag läser litteratur på engelska.

Gunnar

----- Original Message -----
From: Sam Persson
To: 'Gunnar'
Sent: Saturday, August 02, 2008 9:47 PM
Subject: RE: Ultraljud

Hej Gunnar,
Det låter ju fantastiskt om ditt EF har förbättrats från 47% till 65% från sep-07 till jan08!

Det verkar som om Sahlgrenska gör proffsigare rapporter jämfört både med Sophiahemmet och S:t Görans sjukhus. Jag har bifogat 2 st TEE resultat, det första från 2004-12-20 och det andra från 2008-06-12. Så det är alltså en tidsperiod på 3 ½ år merllan dessa TEE undersökningar. Skillnaden verkar vara att jag under dessa år har fått större vänster kammare, klart mer dilaterat vänster förmak.

Bifogat är också en Ultraljudsundersökning från 2007-07-05. Jag har tyvärr ingen kopia på den som jag gjorde i maj 2008. En lista på mina mediciner är också bifogad.

I mitt fall med permanent flimmer är det kanske så att det är svårare att medicinera bort än vad det är för dig med din typ av flimmer..

I ditt fall Gunnar, om du skulle ha valt att operera klaffen istället för att bara medicinera, vilka chanser gav läkarna dig att det skulle vara möjligt med en plastik i ditt fall? Och alltså inte en ny mekanisk klaff.


Bästa hälsningar//Sam

PS. Ha det så kul på buggningen!! DS.

From: Gunnar [mailto:gkling@bredband.net]
Sent: den 2 augusti 2008 19:48
To: Sam
Subject: Ultraljud

Hej1
Här är mitt ultraljud från Sahlgrenska.. Jag letar fortfarande efter det från Januari -08


Gunnar

P.S.
Jag mår utmärkt och har inte haft ett enda litet flimmer under juli trots att jag inte tar någon medicin. Skall ut och bugga nu.


Gå till toppen av sidan
  Ämne  
 Nytt ämne  Svara på inlägget
 Utskriftsvänligt
Hoppa till:
Förmaksflimmer - Forum Förmaksflimmer.se © 2006- Förmaksflimmer.se Till toppen av sidan
 Image Forums 2001

Snitz Forums 2000